UNIVERSITETETS HJEMMESIDE

Det Teologiske Fakultet

Tema 2: Bibel og litteratur - reception og transformation

DU ER HER: TEMA 2 » Arrangementer » Program - efteråret 2006 » 28-09-2006 Marie Vejrup Nielsen

Oplæg om evolutionsteori og litteraturforskning

28. september 2006, 13.15-16.15, lokale 216, bygning 1442

v. cand.theol., ph.d.-studerende Marie Vejrup Nielsen

Der er 3 hovedaspekter i en diskussion af spørgsmål om evolutionær biologi, litteratur og narrativitet.

For det første er der muligheden for at undersøge samspillet mellem evolutionsteoriens udvikling og dens samtidige litteratur. Darwin var inspireret af sin samtids litteratur, og hans samtids litterater tog også hans teorier op på forskellige måde i deres bøger.

For det andet er der interessen for at benytte indsigten fra evolutionær biologi og især den seneste udvikling indenfor evolutionær psykologi til at analysere litterære tekster. Dette aspekt er for nylig især blevet udvidet af en gruppe evolutionære psykologer, som mener at kunne tilføje centrale indsigter til gældende litterære metoder og dermed bidrage til at gøre litteraturanalyse til 'hard science' ud fra naturvidenskabelige kriterier.

Det tredje aspekt drejer sig om at se på nogle af de videnskabelige tekster som fremkommer fra evolutionære biologer og psykologer, som tekster der i sig selv indeholder fortællinger og narrative strukturer, der kan gøres gældende som data for analyse. Dette tredje aspekt handler om at finde de fortællinger om mennesket som dannes ud fra evolutionær biologi og se på dem i forhold til andre fortællinger vi har om mennesket.

Alle disse tre aspekter er interessante og peger på elementer i udviklingen af evolutionær videnskab, hvor emner som moral og religion længe har været hovedemner, men hvor andre områder af humanistisk tænkning, så som litteratur, ikke før har været berørt. Nu bevæger den evolutionære biologi sig igen ind på et nyt område og det er et område som også berører teologi og religionsvidenskab. Der fra evolutionsbiologiens side fat på spørgsmål om teksters rolle i menneskers liv, myters opståen og udvikling og hvad vores fortællinger siger til og om os, ikke blot som individer, men som art.

Oplægget til dette møde i Tema 2 vil primært se på de to sidste aspekter med særlig fokus på den nye udvikling indenfor evolutionær biologisk litteraturanalyse.

Læsevejledning

Jeg har udvalgt ca. 65 siders baggrunds-litteratur, som er udgangspunktet for mit oplæg til Tema 2 seminaret. Derudover er der udvalgt ca. 70 siders litteratur, som er ment som en slagt primærkilder til oplægget. Disse sidste sider består af eksempler på de to emner jeg vil behandle: evolutionær litteratur kritik og evolutionær biologi, som kilde til nye 'grand narratives'. Eksempelteksterne kan læses som forberedelse til seminaret, men vil ikke blive forudsat.

1: Om evolutionær litteraturkritik:

Fra The Literary Animal – Evolution and The Nature of Narrative , 2005, ed. Jonathan Gottschall og David Sloan Wilson, North Western University Press, Evanston, Illinois:

a) Two Forewords (p. xiii-xxvi)

b) David Sloan Wilson: 'Evolutionary Social Constructivism' p. 20-37.

c) Brian Boyd: 'Evolutionary Theories of Art' p. 147-176

Eksempeltekst: Fra The Literary Animal ..:

a) 'Male Bonding in the Epics and Romances' af Robin Fox (p. 126-144).

2: Om evolutionær biologi som kilde til 'grand narratives':

Fra Evolution as Religion , 1985, Mary Midgley, Methuen & co., New York:

Chapter 1: 'Evolutionary Dramas' p. 1-9.

Chapter 8: 'Dazzling Prospects', p. 66-74.

Eksempeltekster:

a) On Human Nature , 2004 [1978], E. O. Wilson, Harvard University Press, Cambridge, Mass.

Prefaces: p. ix-xxii.

Chapter 9: 'Hope': p. 195-209.

b) Selfish Genes , 1999 [1976], Richard Dawkins, Oxford University Press, Oxford:

Chapter 1: 'Why Are People', p. 1-11.

Chapter11: 'Memes – the New Replicators', p. 189-201

c) The Ancestors Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Evolution , 2004, Richard Dawkins, Houghton Mifflin Company, New York:

'The Conceit of Hindsight': p. 1-11

'The Host’s Farewell': p. 613-614

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 04.03.2010